Eigenschappen verschillende soorten rubber

de beschreven eigenschappen van diversen soorten rubber zijn slechts ter indicatie bedoeld

 

ACM (poly acrylic of polyacrylaat)

Deze rubbers zijn geschikt voor toepassingen tot 150 C (kortstondig 175 C) en zeer verouderingsbestendig maar wel erg gevoelig voor hydrolyse. Oliën, koolwaterstoffen en olieadditieven vormen geen probleem, ook de gezwavelde uitvoeringen daarvan niet. Vervorming onder druk en koude flexibiliteit zijn sterk mengsel afhankelijk.

 

AEM (Ethyleen Acrylic)

Zeer bestendig tegen warmte veroudering,weersinvloeden, aliphatische koolwaterstoffen, en kunnen goed bij lage temperaturen worden toegepast. Ze zijn slecht bestand tegen zuren, en koelvloeistoffen.

 

AU (polyester urethaan) en EU (polyehter urethaan)

Zeer goede mechanische eigenschappen (treksterkte, scheursterkte en slijtweerstend) en goede bestendigheid tegen zuurstof en onzone en olie en vetbestendigheid. Beide kunnen goed tegen hoge doses straling. AU type is gevoelig voor vocht en microbiologische belasting, de EU types zijn gevoelig voor zware UV belasting. De lage temperatuur flexabiliteit van -35 C is goed te noemen.

 

CR (Chloroprene)

Een middel matige bestendigheid tegen zware olien. Door het gebruik van chloor in de compound reageert het materiaal zwak bij oxidatie (verhoogde temperatuur, vuur, ozon, chemicalien) en is het een alleskunner maar geen specialist voor extreme toepassingen

 

CSM (chlorosulphonylpolyethylene)

Door het zeer hoge Chloor aandeel in de compound is het materiaal zeer oxidatie bestendig (weer, chemicalien, droge hitte, heet water) en ook is het moeilijk brandbaar en zeer gasdicht.
Het is minder geschikt voor lage temperaturen en de vervorming onder druk is zwak.

 

ECO (epichloorhydrine)

Deze rubber heeft een uitstekende weers-, en ozon bestendigheid en een uitstekende oliebestendigheid De mechanische eigenschappen zijn goed maar het materiaal is wel gevoelig voor zuren en ongeschikt voor gebruik met ketonen, esthers, alcohol, synthetische olien, water en stoom. Het is corrosief voor metalen.

 

EPDM / EPR (ethyleen propyleen di monomeer)

Zeer bestendig tegen ozon, weersinvloeden, water en stoom. Goede chemische bestendigheid voor hydrauliek vloeistoffen op fosfaat ester basis, ook milde chemicaliën kunnen worden toegepast. ongeschikt voor minerale olie producten.

 

FEP / PFA

Deze chemisch aangepaste koolfluor verbinbindingen lijken meer op plastic dan op rubber. Ze hebben zeer goede mechanische eigenschappen en zijn extreem chemisch bestendig. Ze hebben zeer goede non-stick eigenschappen en redelijke slijtvastheid. Het werkgebied ligt tussen de -100 C en de 200 tot 250 C (PFA). Ze worden vaak gebruikt om andere rubbers te ommantelen.

 

TFE/P (tetrafluotentyleen /propyleen)

Deze fluor elastomeer is even thermisch stabiel als andere maar de elektrische weerstand van dit materiaal is beter en de chemische eigenschappen duidelijk afwijkend van die van FKM. Met name sterke basen en zuren behoren tot de mogelijkheden. Ook zware stralingsbelasting is geen probleem. Het temperatuur bereik kan gaan tot kortstondig 250 C, maar de lage temperatuur bestendigheid is slecht.

 

FFKM/FFPM (perfluorelastomeer)

Dit is de meest chemisch bestendige rubber op de markt. FFKM kan vrijwel alle applicaties aan waar andere elastomeren te kort schieten. Ook de gasdichtheid bij hoog vacuum toepassingen is goed. Daarnaast is ook de temperatuur belastbaarheid enorm tot wel 330 C. Droge hitte kan worden toegepast tot 260 C.

 

FKM / FPM (fluorelastomeer)

Hier zijn verschillende soorten (copolymeer, terpolymeer en tetrapolymeer) waarbij het fluor aandeel de eigenschappen bepalen. De bestendigheid tegen hitte, koolwaterstoffen is goed. De vervorming onder druk is goed. De bestendigheid voor esters, ehters, ketonen, amines en oliën op basis van fosfaat esters is slecht. Eén van de bekendste rubbers: Viton, is een FKM.

 

FVMQ (fluoro silicoon)

Dit zijn aangepaste siliconen rubbers met een sterk verbeterde olie en brandstof weerstand. Het is goed ozon, zuurstof en verouderingsbestendig en verkleeft niet. De mechanische eigenschappen zijn zwak en de gasdoorlatendheid is hoog, maar kunnen wel in een breed temperatuurgebied worden ingezet.

 

IIR (Butyl)

De lage temperatuur toepasbaarheid is goed: -50 C en de belangrijkste eigenschap van dit materiaal is de zeer lage gasdoorlatendheid en de bestendigheid tegen ozon, weersinvloeden en zuurstof. De elasticiteit van het materiaal is matig. Niet geschikt voor contact met oliën.

 

IR (polyisopreen)

Dit is de synthetische uitvoering van NR (natuurrubber) waarbij de mengeigenschappen van NR beter zijn behalve bij lage temperaturen.

 

NBR (-acrylo- nitril butadiéen rubber)

De eigenschappen worden sterk bepaald door de hoeveelheid acrylonitril in het mengsel. Deze bepaalt daarmee gelijk de bestendigheid tegen aromatische koolwaterstoffen en de lage temperatuur flexibiliteit. De bestendigheid tegen oliën, brandstoffen en vetten is goed. De mechanische eigenschappen en het breed toepasbaar temperatuurgebied maken NBR tot het meest gebruikte rubber.

 

Para Rubber

Pararubber is een zachte natuurrubber die vooral bekend is vanwege de uitstekende slijtvastheid. Pararubber wordt veelal toegepast in staalstraalcabines en als bekleding voor bijvoorbeeld containers en silo’s.